Adıyaman Tütünü
Adıyaman Tütünü, Türkiye'nin en iyi tütün çeşitlerinden biridir. İsmini Adıyaman ilinde yetişen tütünlerden almaktadır. Sarma tütünlerde en çok kullanılan tütünlerden biridir. Adıyaman Tütünü, diğer tütün ürünlerine göre boğaz yakmayan bir tütün çeşididir. Adıyaman'da yetişen bu tütün en çok tercih edilen ve kullanılan tütün çeşitlerinden biridir.
Tütün Satışı Ürünlerimiz
-
Rakipsiz Tütün
-
Gözde Tütün
-
Özel Harman Tütün
-
Lüks Harman Tütün
-
Kral Tütün
-
Toptan Tütün
-
Dökme İşlenmiş Tütün
-
Adıyaman Çelikhan Tütün
-
Ekonomik Tütün

Adıyaman Tütünü, Adıyaman şehrinin Çelikhan ilçesinde dikilip yetiştirilen Tekel tütünü ve kesinlikle doğal ve katkı maddesi bulundurmamaktadır. Tabi ki kalitesi çok çok düşük tütünleri kimyasal karışımlar ile çelikhan tütünü adıyla satmaya çalışanlar, buradan gelir elde etmek isteyenler vardır. Bu sebepten dolayı farkında olmamız gereken en dikkat çekici özellik doğal tütün boğazımızı yakmaz ve balgam yapmaz. Ve de bütün Türkiye'de bir sürü ilde artık Sarmalık Tütün Satıcılığı adı ile bu tütünlerin satışı vardır. Fakat ne yazık ki kalitesiz tütünleri çok yüksek fiyata satan tütün satıcıları bulunmaktadır. Çok fazla kar miktarını hayal eden bu insanlardan dolayı Tütün satışı sahipleri de yüksek maliyetler ile tütün alıp yine fazla fiyatla satmak zorunda kalıyorlar. Bundan dolayıdır ki hem çelikhan tütünü toptan hem de perakende tütün satıcılarına rağmen hem üreticiyi hem de tüketiciyi düşünerek tütünlere fiyat biçiyoruz. Sizde 1 kğ gibi bir tütün alarak güzel içimli farklı bir lezzete sahip adıyaman tütüne sahip olabilirsiniz. Bu nedenle gönül rahatlığıyla bize ulaşabilirsiniz. Genel olarak adıyaman tütünü için bilmeniz gereken olmazsa olmaz bilgiler şimdilik bu kadardır.
Tütün 80-100 cm uzunluğunda bir bitkidir. Çiçekleri, dalın uç kısmında ve salkım şeklindedir. Kırmızıdan beyaza ve biraz da çeşitli renklerde olabilen bu çiçekler, tütünün iyi gıda alması için tomurcuklar daha açılmadan kesilir.
Tütün, tohumdan üretilir. Oldukça küçük gözüken tohumların elli - altmış bin tanesi sadece bir çorba kaşığını doldurabilir.
Yerine göre nisan ve mart aylarında üretilen fideler 3-3,5 ay içerisinde fidan biçimine gelir, yaprakları toparlanır. Bu yapılan işe de kırım, veya devşirme denmektedir. Tütün yaprağı dalından alınırken yeşildir. Sarı, ya da kırmızıya benzeyen tuğla rengini kuruyup, bekletildikten sonra kavuşur. Yaprakların tam zamanında toplanması gerekmektedir. Zamanından daha önce toplanan yapraklar, ağaçtan olgunlaşmamışken toplanmış meyveler gibi tatsız olur, boğazınızı yakabilir.
Tütünün cinsi ve tütünün değeri yaprakların konumuna göre değişmektedir.
Tütünün toprağa en yakın olan yaprakları en acı veya kötü olanlardır. Uç kısımlarına, fidanın en üstlerine doğru çıkıldıkça yaprakların kaliteleri de yükselir.
Kökten başlayarak, fidanın uç kısmına kadar yapraklar özelliklerine göre 7 kısma ayrılır:
-
Dip: En zemindeki, en az değeri bulunan cansız yapraklardır.
-
Dipüstü: Zeminin biraz üstündeki, zayıf yapraklardır.
-
Büyükana: Orta bölümün hemen altı, damarları ve dokusu oldukça fazla kalındır.
-
Ortaana: Tütünün tam orta bölümüdür, tütünün damarları ve dokusu yeteri kadar kalındır.
-
Küçükana: Orta bölümün üstünde bulunan alandır. Bu bölümdeki damarlar ve doku kalındır.
-
Dorukaltı: Damarları, dokusu incedir.
-
Doruk: Damarları, dokusu çok ince ve esnektir.
İşte tütünde yaprakların bu yapısından dolayı bu yaprakların birbirine harmanlanmaması gerekmektedir. Bunun için, üretici, tarlada, ta dipten başlayarak, yaprakları sırasıyla toplar. İlk önce dipler toplanmaya başlanır, onlar toparlanıp kurutulmak üzere bekletilmeye gönderilince, öteki bölümlere geçilmektedir. Tütün yapraklarının hazır hale getirilmesi, diğer adıyla tütün kurutulması da ayrı ve bam başka önem taşımaktadır.